Tutkimustietoa kosmetiikan kohukysymyksiin

15.11.2014 - TIETO KAUNISTAA

Beautifyn Tieto kaunistaa -juttusarjassa kauneuden ja kosmetiikan ammattilaiset jakavat tietoa tämän hetken polttaviin kysymyksiin. 

Estenomit ovat kosmetiikan raaka-aineiden asiantuntijoita. Estenomeille opetetaan mitä varten mitäkin raaka-ainetta kosmeettisissa tuotteissa käytetään ja miksi. Niin estenomiopintojen kuin minkä tahansa muidenkin opintojen yhteydessä opiskelijoille pyritään opettamaan kriittistä median lukutaitoa. Lisäksi estenomiopinnoissa painotetaan EU:n kosmetiikkalainsäädännön merkitystä ja tärkeyttä.

Internetin maailma on kaikille avoin ja hyvä niin. Joskus kuitenkin miettii, mikä tarkoitusperä on kirjoituksilla, joilla halutaan vain kauhistuttaa tai pelotella ihmisiä. Ikävä kyllä usein juuri ne kauhujutut jäävät ihmisten mieleen ja usein ne otetaan myös tosina. Tässä jutussa on mainittu muutama kosmetiikan raaka-aineisiin liittyvä virheellinen informaatio, joka saa ainakin minut näkemään punaista.

Kemikaalit

”Kemikaalit imeytyvät ihon sisälle ja kuormittavat esim. maksaa.”

Kyllä, yleisesti ottaen kemikaalit voivat imeytyä ihon sisälle. Kaadapas esimerkiksi happoa kädellesi, niin johan se siitä läpi sujahtaa, mutta silloinkin syystä, että happo vaurioittaa ihon pintaa ja rikkoo sitä, syövyttää jopa.

Iho, terve ja ehjä, on elimistön suurin ja tärkein puolustusmekanismi. Se toimii kemiallisena ja fysikaalisena suojana esimerkiksi UV-valoa, mikrobeja, kuumuutta, kylmyyttä ja nesteen haihtumista vastaan. Erään luennon yhteydessä luennoitsija pyysi yleisöä miettimään, miten käy, jos laitat jalkasi ämpärilliseen puhdasta viinaa ja pidät niitä siinä. Etkös, jos ihon läpi aineita imeytyisi, olisi melko pian kamalassa humalassa?!

Kosmetiikka asetuksessa on määritelty mitä kosmetiikka on ja mitä se ei ole. Siellä ei suoranaisesti sanota, että kosmetiikka ei saa imeytyä ihon läpi, mutta jos se näin tekisi, se ei olisi enää kosmetiikkaa vaan esimerkiksi lääkeaine.

Parabeenit

”Parabeeneille on epäsuotuisia vaikutuksia ihmisten hormonijärjestelmään.”

Kosmetiikan ei tarvitse olla steriiliä eikä se sitä olekaan. Kosmeettisille valmisteille on kuitenkin asetettu tietyt puhtausvaatimukset ja nämä niiden tulee täyttää. Kosmetiikan säilyvyyteen voidaan vaikuttaa eri tavoin, esimerkiksi pakkausteknisillä keinoilla sekä käyttämällä tuotteissa säilöntäaineita. Säilöntäaineet takaavat osaltaan valmisteen turvallisuuden; niitä käytetään siis syystä.

Parabeenit ovat yksi kosmetiikassa käytettävistä säilöntäaineryhmistä. Ne estävät mikrobien kasvua ja lisääntymistä. Kosmetiikassa käytettävien parabeenien ei siis ole todettu aiheuttavan terveysriskiä ihmisille.

Mineral oil

”Mineraali-öljy peittää ihon hyvin ohuella kalvolla. Iho ei voi hengittää kunnolla eikä päästää läpi haitallisia aineita ulos kehosta. Iho ei voi kosteuttaa itseään eikä tuottaa uusia terveitä soluja.”

Moni kosmetiikassa käytettävä aine muodostaa ihon pinnalle okklusoivan kalvon. Se näin ollen ei estä ihoa hengittämästä vaan esimerkiksi sitoo ihan pinnalle kosteutta, jolloin iho on ”kosteutettu”. Nämä tuotteet eivät estä ihoa hengittämästä eivätkä estä aineenvaihduntaa.
Kosmeettiset valmisteet ovat EU:n alueella paikoin enemmän ja tarkemmin säänneltyjä kuin esimerkiksi syömämme ruoka.

Nämä vain esimerkkeinä siitä, miten kannattaa suhtautua kriittisesti netissä olevaan informaatioon kosmetiikan ”haitallisista” raaka-aineista. Varsinkin kun kosmetiikan asetuksessa sanotaan, että kosmetiikan tulee olla turvallista -> Markkinoilla saataville asetettujen kosmeettisten valmisteiden on oltava tavanomaisissa tai kohtuudella ennakoitavissa olosuhteissa käytettyinä turvallisia ihmisten terveydelle (EU:n kosmetiikka-asetuksen 3 artikla).

– Hanne & Beautify

Lähteet:
http://ruusunnuppu.com/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=59
http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/edeticacidsum.pdf
http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/sct/documents/out194_en.pdf
http://ec.europa.eu/health/archive/ph_risk/committees/sct/documents/out191_en.pdf
http://www.sigmaaldrich.com/MSDS/MSDS/DisplayMSDSPage.do?country=FI&language=fi&productNumber=PHR1358&brand=FLUKA&PageToGoToURL=http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/fluka/phr1358?lang=fi
http://www.tukes.fi/kosmetiikka#Keskeisiä muutoksia

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0
- Beautify

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0

Beautify Editorial

Me rakastamme kaikkea kosmetiikkaan ja kauneuteen liittyvää! Editorialissamme esiintyy niin Beautifyn tiimin rakkausoodeja lempituotteillemme kuin innolla toteutettuja yhteistyöpostauksia mielenkiintoisten brändien kanssa.

Editoriaalissamme käytetään mainoslinkkejä, joiden avulla rahoitamme sivuston ylläpitoa. Yhteistyöpostaukset merkitsemme yhteistyö-tagilla.

Onko sinulla mielessä juttuaihe? Haluatko nähdä sivustollamme tietyn brändin tuotteita? Ota meihin yhteyttä! beautify@beautify.fi

OLETKO KOKEILLUT NÄITÄ TUOTTEITA?